EKSTREME HÅNDTYPER

Av og til ser det ut som kordelingsmaskinen har blitt helt sprø, fordelingen i spillet er fullstendig vanvittig. Det hører med, i løpet av tusenvis av spill er det statistisk korrekt at det blir noen sånne hender. I praksis er slike spill vanskelig å melde, gjerne for begge sider, for det er ikke plass i systemet til å ha meldinger som beskriver sånne helt ekstreme hender. Dessuten er det veldig lite frekvent med slike helt vanvittige fordelinger, så å bruke særlig med tid til å gjøre avtaler for det er ikke hensiktsmessig. Og ofte er det skjev fordeling for flere rundt bordet, eller alle, og da blir det meldingsforløp med full fart hvor ingen med sikkerhet kan vite hva som er riktig.

Mange makkerpar har imidlertid noen «redskaper» for i alle fall å dekke enkelte håndtyper. En variant kom godt med i seriemesterskapet forleden da denne hånden dukket opp:

Hvordan ville du meldt denne hånden?

Når kortene er så spesielle gir det ingen mening å snakke om honnørpoeng. Nord har tolv stikk på engen hånd! Nord kan selvsagt åpne med 2 kløver – sterk, kunstig og for de fleste utgangskrav – og deretter melde fargene sine. Men det kommer ikke noe godt utav det, makkeren vil uansett ikke ha noen som helst sjanse til å se for seg at nord i praksis har lilleslem på egen hånd.

Hva er det nord er interessert i?

Svar: Om makker har spar ess. Hvis han har det kan nord melde storeslem, og det vil være veldig uheldig om den ikke står. Han må riktignok velge hjerter eller kløver som trumf, og velger da hjerter siden hjerterkontrakt gir høyere score enn kløverkontrakt.

Du kan selvsagt på en helsvart dag risikere at du etter hvert fastsetter hjerterkontrakt til 6 eller 7 hjerter og finner ut at makker er renons i hjerter og har noen kløvere, og så sitter hjerteren 5-1. Men det får så være, hvis du får vite at makker har spar ess melder du 7 hjerter! .

Løsningen er åpning med 4 grand som såkalt «spesfic ace ask» på dårlig norsk. Hånden er nesten skreddersydd for den konvensjonen. Å bruke den åpningen forutsetter helt spesielle kort, omtrent som disse, så konvensjonen forekommer omtrent en gang hvert lysår. Men da er den nyttig!

Svarene er at makkeren melder 5 kløver med null ess, 5 i en annen farge om han har esset i den fargen, 5 grand med to ess og 6 kløver med kløver ess. I dette tilfellet får du et overraskende svar siden syd viser to ess, og du kan melde storeslem.

Det er greit å si 7 hjerter, greit å si 7 grand som vel står omtrent like ofte som 7 hjerter. Det kan kanskje være bedre i trumfkontrakt (hjerter) hvis syd har noen hjertere og kun en eller ingen kløver, og den fargen sitter for eksempel 5-1. Da kan sidefargen kanskje trumfes god. Men det vet du ingen ting om, så jeg har sansen for å si 7 grand.

Lederparet på butleren i 2.divisjon, Hoftaniska-Charlsen meldte altså slik og kom i 7 hjerter. Andre sa 7 grand, men i lagkamp gir jo ikke forskjellen på 2220 og 2210 noe utslag. Et argument mot 7 hjerter er dog at det kan jo hende det kommer utspill til stjeling i sidefargen kløver, men å si 7 hjerter er ok. I parturnering eller Board-A-Match er jeg imidlertid sikker på at Hoftaniska ville sagt 7 grand.

I første- og andredivisjon samlet viser resultatene at mange hadde systemet i orden. Noe over halvparten meldte storeslem, halvparten av dem igjen 7 grand, mens resten var i lilleslem.

Her skal du få se en hånd som ikke var i nærheten så sterk, men minst like ekstrem:

Tretten røde kort - en sjeldenhet!

Spillet er fra en lagturnering forleden. Øst passer og det er din tur. Hva melder du?

Denne hånden er heller ikke beskrevet i noe system. Det nærmeste er vel for de som bruker 2 hjerteråpning som hjerter + en minor, men det er jo normalt 5-4 eller 5-5, ikke 6-7 fordeling!

Noen passet, men det byr meg i mot, med slikt tror jeg man må gå i gang å melde. Men hva?

Hånden er massiv hvis det finnes tilpasning, ganske håpløs om det ikke er ruter- eller hjertertilpasning hos makker. Å sperremelde i ruter er en mulighet, men det klarte ikke jeg å få meg til. Sperremelding i minorfarge er normalt ikke å anbefale med firekorts (!) sidefarge i major, og her har du sekskorts major! Åpning med svake 2 hjerter, eller 3 hjerter er en mulighet, men det også er ganske så sprøtt med tanke på at vi kan ha rutertilpasning, og makkeren vil aldri forstå at sperreåpneren i hjerter sitter med noe slikt som dette.

Selv valgte jeg til slutt å åpne med 1 hjerter. Oppsiden er at om makker har hjertertilpsning så kan det være jackpot, og hvis ikke var planen videre å ta ut makkers meldinger i ruter en rekke ganger…

Men meldingene fikk en heldig utvikling. Øst doblet, og makker svarte ikke uventet 1 spar. «Here we go, dette blir "ugly" tenkte jeg». Vest meldte 2 kløver, og da var det billig å få annonsert ruterfargen – 2 ruter. Øst sa 3 kløver, og makker overraskende 4 ruter – utgangsinvitt med ruterstøtte!

Dette startet sannelig overraskende bra, og selvsagt skal vi i utgang nå. Minst! Det kan godt stå slem og. Makker behøver bare ruter ess fjerde eller femte og singelton hjerter så har vi lilleslem i ruter. Men syd kan også ha noen topphonnører i spar og kløver, totalt 10-12 poeng og kanskje fire, eller fem små ruter. Og selv om han har ruter ess er det ikke utenkelig han har dobbelton hjerter og vi kan ha to rutertapere. Det er imidlertid temmelig pessimistisk, og vi må selvsagt må vi melde mer.

Jeg sa 5 ruter.

Da doblet øst og det gikk pass, pass til meg. Sjelden har jeg vært mer fristet til å redoble, for denne kontrakten står vel veldig ofte? Det kan dog være en dum bet noen ganger, og det er et annet ankepunkt mot redobler; hva om de plukker ut i 6 kløver? Da må jeg si 6 ruter, såklart, men det kan jo være en bet der. Jeg har åpnet, og har absolutt ingenting i motspill. Det kan godt stå et stort spill begge veier her, så min konklusjon var å passe og sannsynligvis ta en ganske fet pluss-score. Slik så hele spillet ut:

Joda, det ble forsåvidt en fin score, +950 for 5 ruter doblet med ett overstikk. Men er det nok? Det står jo i 6 ruter, så det kan godt hende man taper sånne spill.

I denne ganske store lagturneringen var to N/S-par i 6 ruter, merkelig nok ingen av dem doblet, og de noterte +1370. Ett av de parene spilte selvsagt mot mine lagkamerater og vi tapte 9 IMP på spillet. Hadde jeg redoblet og fått spille 5 ruter redoblet ville scoren blitt den nokså uvanlige +1400, 1 IMP inn!

Ett Ø/V-par doblet alt for tidlig og N/S fikk spille 3 ruter doblet med tolv stikk, +1270. Deretter var det en rekke på fem par som hadde +950, en haug med +620 i 5 ruter, og kun ett par spilte kløverkontrakt Ø/V. Merk at det står nedlegg i 6 kløver den andre veien!

Konklusjonen på spillet er altså at «par-score» som det kalles, dvs. den høyeste scoren som kan oppnås hvis alle rundt bordet gjør det riktige er +200 til N/S for en doblet bet mot Ø/V sin stamp i 7 kløver. N/S melder i en perfekt verden 6 ruter, og Ø/V stamper i 7 kløver! Det skal mye til at det skjer, se på øst sine kort, og det er ikke akkurat stampekort!

OVERRASKELSER I TOPPSERIEN

Sesongens seriemesterskap har avviklet den første seriehelgen i alle divisjoner, og alle mesterskapene avsluttes på nyåret.

At lederlaget i 1.divisjon er Hordaland 1 er ikke noen overraskelse, laget er blant topp-lagene år etter år. På det laget spiller Thor Erik Hoftaniska, Thomas Charlsen, Martin Andresen og Fredrik Helness.

Lofoten og Vesterålen 1 (Ellingsen, Ellingsen, Digre, Marstrander, H.Eide, L.Eide) og Telemark 1 (Øberg, Hogstad, Frydenberg, Jørstad, Jørstad, Lillevik og Bergheim) følger ikke så langt bak, og det jevnt på den neste plassene og.

Hele resultatlisten etter seks av elleve kamper finner du her hvor det også som vanlig er link til butler, spilldiagram og enkeltresultater på spillene. For 2.divisjon og de to nederste divisjonene (som spilte tidligere) finner du også alle resultater osv. på NBF sin resultatlink. 

Det er når du ser på hele resultatlisten i 1.divisjon det med overraskelser kommer inn i bildet.

På nest siste plass ligger Oslo 1 som er lag Thoresen, og de vant forrige sesongs 1.divisjon da den ble avsluttet for ni måneder siden! Enda større sensasjon er det vel at Midt-Trøndelag 1 (Grøtheim) har så langt fått fatt i kun i underkant av 26 VP (litt over 4VP i snitt per kamp) og de ligger klart sist! Det laget var naturlig nok en av de største favorittene i årets1.divisjon da det består av bare landslagsspillere, eller tidligere landslagspillere.

Medaljekampen og kampen for å overleve i toppserien blir tett og spennende.

Midt-Trøndelag 1 må finne tilbake til sin vanlige form om det ikke skal bli nedrykk til 2.divisjon i februar. For de fleste andre blir det som vanlig et rotterace den siste seriehelgen. Fem bra kamper kan gi medalje, ei dårlig helg kan godt føre til nedrykk. Det blir helt sikkert den vanlige spenningen helt til siste kamp. 

I neste artikkel tar jeg med et uvanlig spill fra seriehelgen samt et minst like uvanlig spill fra en annen turnering forleden. 

 

Seriemesterskapet er i gang

Sesongens seriemesterskap har startet med spilling for 3. og 4.divisjon i helgen som var. De to øverste divisjonene spiller til helgen, og alle divisjonene avslutter mesterskapet på nyåret. Alle resultatene, spillstensiler og butler finner du via linkk på NBF sin side.

VI har fått med oss et fint spill fra 3.divisjon avd. K som spilte på Lillehammer. Jørgen-Petter Nermo fortalte det, og det er alltid morsomt når noen forteller gode spill som motparten har utsatt dem for.

Nermo (vest) spilte her mot Henning Lauritsen (nord) i runde 3. Vest åpnet med 3 hjerter og Lauritsen meldte 4 kløver. syd (Johan C. Skattum) sa 4 hjerter - kontrollmelding - og nord gikk på til slemmen 6 kløver. 

Det ser ut til at en spartaper ikke er til å unngå, og derfor at taper i trumf må unngås. Det går som du ser ikke siden øst har kongen dobbel. Men Lauritsen fant varianten etter hjerter ut til esset. Han splilte kløver til esset fulgt av tre runder ruter. Så ble øst spilt inn og måtte gi sparfavør. Østs alternativ er å spille ruter, men da trumfer spillefører hos syd og kaster spar 10. Det ble altså den uungåelige trumftaprern, men den tilsynelatende uungåelige spartaperen forsvant!

Småpent!

(Ps. En liten "kosmetisk" ekstravariant: Det kan være at spillefører etter kløver ess og tre ruterrunder bør sjele en hjerter. Hvis øst stjeler over er han innspilt på samme måte, og om han ikke stjeler over settes han inn på trumfkongen i neste stikk. Denne lille ekstravarianten er bare for å sikre seg at øst ikke har en hjerter igjen som han kan fri seg med idet han kommer inn på kløver konge, noe som er veldig usannsynlig at han har siden vest åpnet med 3 hjerter i sonen.)  

TILFELDIGHETER?

Mens mange norske bridgespillere kjemper i sesongens første serie-helg (3. og 4.divisjon) gjør vi her i bloggen et lite tilbakeblikk til Wuhan.

Denne gangen ser vi på noen spill fra World Transnationals som foregikk den andre uken mens de beste lagene kjempet i sluttspillet i nasjonsturneringene. I Transnationals er det likevel veldig høyt nivå. De fleste utslåtte VM-lag deltar vanligvis, og det kommer til mange sterke lag hvor internatsjonale toppspillerne som ikke er på et landslag, eller er fra nasjoner som ikke kvalifiserte seg til nasjons-VM er med. I Transnationals kan lagene ha spillere fra flere nasjoner.

Spillene du her får lese om illustrerer det faktum at av og til er resultatet på enkeltspill ganske tilfeldig. Kanskje gjør forskjellig system ved de to bordene at et lag kommer i en dårlig utgang som likevel fyker hjem pga. heldig sits, eller unngår en god utgang hvor alt sitter skjevt, og IMPene går motsatt vei av det som kan synes rettferdig. Andre ganger kan systemet gjøre at en kontrakt blir spilt fra motsatt side av hva de spiller den ved det andre bordet, og det kan være helt avgjørende.

Hvis du og makker har to jevne hender med til sammen 25 poeng, vil du ønske at dere spiller 3 grand av han med 16 poeng, eller han med 9?

Svaret er opplagt, normalt ønsker du at den sterkeste hånden er spillefører.

Hvis han med 16 poeng har Kx i en farge og han andre har bare småkort i den fargen er det enda mer opplagt. Slik var kortene i dette spillet fra Transnationals i Wuhan, men likevel var det en mye bedre sjanse for å vinne 3 grand hvis han med 9 poeng var spillefører.

Om vest er spillefører kan selvsagt kan nord spille ut kløver mot 3 grand og kontrakten har ingen sjanser. Ingen på nords plass spilte ut kløver, det var helt naturlig å spille ut spar. Da fikk spillefører ett ekstra stikk i den fargen og hadde fått en bra sjanse.

Med denne ruterkombinasjonen kan det ofte være riktig å spille ruter ess først, spesielt hvis man behøver kun tre ruterstikk. I dette tilfellet vet imidlertid ikke spillefører hvor mange ruterstikk han behøver, og det kan være fire ruterstikk å hente av og til hvis du spiller damen; hvis nord har K-10 dobbel, eller syd har tieren dobbel. Dessuten er det et poeng at du ikke ønsker å slippe inn nord siden kløverfargen er skummel om esset sitter bak kongen. Så du spiller ruter dame i andre stikk.

De som vant 3 NT stakk med spar knekt i stikk en og spilte ruter dame til kongen og esset. Så ruter til knekten og mer ruter. Syd kom heldigvis inn og spilte spar. Spillefører stikker den med esset og kan spille liten hjerter mot damen. Her kan det virke naturlig å spille hjerter dame fordi spillefører fortsatt er "redd" for den sårbare kløverfargen og ikke vil risikere at nord kommer inn hvis han har hjerter konge. Men kan det aldri bli mer enn to hjerterstikk. Hvis hjerter dame spilles kan det fortsatt lykkes med et skvisinnspill mot syd, men da en litt mer koplisert sluttposisjon enn det som i def følgende beskrives.

La oss si spillefører satser på hjerter konge hos syd og spiller liten hjerter mot damen. Syd kan ikke fyke opp med kongen, for gjør han det får spillefører tre stikk i fargen og totalt 3+3+3+0 = 9. Så syd legger liten hjerter, og damen vinner stikket. Spillefører er nå oppe i ni stikk og har et valg: kløver ess kan sitte hos nord, i så fall er det ni stikk ved simpelthen å spille kløver til kongen, men hvis syd har kløver ess må et innspill til.

Vinnervarianten er basert i at du plasserer syd med kløver ess, og innkasserer stikkene dine før syd spilles inn.

De flest stedene hvor spillet gikk slik så det slik ut mot slutten av spillet:


Ruterstikket tas, fulgt av spar konge. Hjerter ess og mer hjerter spiller inn syd, og han må gi spillefører det niende stikket for kløver konge. 

De som spilte 3NT fra øst sin side var nokså sjanseløse, normalt etter hjerter 10 i utspill. Det gir egentlig ingen favør (spillefører har jo to hjerterstikk uansett), og uten det sparstikket vestspillerne fikk i utspillet ble det for tungt. Spillet ga utgangssving i mange kamper.

I det neste spillet var det et spørsmål om hvor optimistisk man skulle være, og var man veldig optimistisk måtte man spille godt!

Hvilken kontrakt ville du likt å spille her?

Omtrent halvparten av N/S-parene var i utgang, og av de resterende spilte de fleste 6 ruter. Noen få var i 7 ruter.

Er det en god storeslem?

Hvis du svarer ja, hva om du vet at øst har en halvmeter med hjerter etter at han har sperret i den fargen, er svaret det samme?

Storeslem i ruter er ikke dårlig. Hvis sparfargen ikke sitter verre enn 4-2 går det greit å spille hjem tretten stikk. Syds to hjertertapere stjeles underveis, og den femte sparen kan godspilles om nødvendig med to stjelinger hos syd. Kløver ess er til slutt inntaket til sparkvisten som gir avkast før syds kløvertaper. Det er dog en hake ved foretagendet. Siden du må stjele de to hjerterne underveis må du også gå i gang med sparen før trumfene er tatt ut for ha overganger til å få tatt to sparstjelinger (hvis fargen sitter 4-2) og fortsatt ha inntak til å hente den godspilte sparen. Da kan det gå galt om sparfargen sitter 5-1. Og det gjorde den.

De som var i 7 ruter gikk bet med unntak av ved ett bord. Og 7 ruter kan faktisk vinnes selv med 5-1 sits i spar, men det må en skvis til mot vest.

Det kom normalt hjerter ut mot ruterkontrakt. For å få stjålet to hjerter må spillefører bruke en trumf og spar ess som inntak til syd. Etter å ha gjort det må spar konge spilles for deretter å stjele seg hjem å ta ut trumfen. Det går an (og bør kanskje gjøres, i alle fall i 7 ruter) å ta spar konge etter den første hjerterstjelingen hvor en trumf var brukt til overgang til syds hånd først, og da har spillefører flaks. Øst har ikke mer spar, men han har heller ikke mer trumf! Siden en trumfrunde er tatt kan altså ikke øst trumfe i andre runde spar, og spillefører stjeler seg hjem til hånden som nå bare består av trumf og kløver dame dobbel. Resten av trumfen tas, og vest blir til slutt «toast»:


På ruter knekt fra syd må vest kapitulere. Kaster han spar forsvinner kløver 10 fra nord og bordet står. Hvis vest kaster kløver forsvinner spar 8 fra nord og de to siste stikkene vinnes av spillefører i kløver.