Finpusse system

Selv om man jobber mye med systemet, vil det av og til dukke opp posisjoner hvor man er usikker på hva man bruker. I kampen mot England dukket et slik spill opp.

Harald åpner 1 kl (3+) i syd og det er nå Christian Bakke i nord får et ordentlig meldeproblem. Nå var han kommet i en posisjon hvor makkerparet ikke hadde avtalt hva slags svar de brukte. Etter litt frem og tilbake melder han 1 hj, en overføringsmelding til spar, ikke så veldig uvanlig å bruke for norske bridgespillere. Trauet går til andre siden av skjermen og nå er det Haralds tur til å melde. Han er derimot overbevist om at han og Christian aldri har tatt i bruk overføring på 1 kløver, og støtter naturlig til 2 hj.

Når man misforstår noe i meldingsforløpet blir gale ting bare verre. Nå melder Christian 3 ruter som han mener er 4.farge mot makkers reversmelding, Harald tar dette som invitt til 4 hjerter, og med tillegg melder han 4 hjerter.

Illingworth i vest skjønner at det har skjedd noe rart, og dobler. 500 ut.

Jeg tenker at det er viktig å luke bort misforståelser før kvartfinalene begynner. Dette spillet kunne vært årsaken til VM exit i en jevn kamp, men nå har makkerparet diskutert svar på kløveråpning, og bra er det.

 

La det svinge..

VM for junior er godt i gang og som tittelforsvarer i juniorklassen er forventningene høye. For øyeblikket er laget godt innenfor kvartfinaleplass, men de må fortsatt holde kortene tett til brystet for å sikre seg sluttspill.

I dagens første kamp var England motstandere. Norge vant to svingspill og hadde halveis en 27-imps ledelse. I den siste halvdelen av kampen tapte Norge to svingspill. og det så ganske så fortjent ut. Det kommer vi tilbake med senere.

La det svinge:

I lagkamper kan et storspill avgjøre mye av resultatet. Tidlig i kampen mot England dukket denne "goulash"-given opp, og her trenger du bare å bytte på to kort, og spillet vil svinge hele 33 imp.

Når Anders melder 2 kl (Begge major) og Tor Eivind kjører på med 4 og 5 hjerter, må motparten gjette litt. Som Nord er det vanskelig, og kanskje umulig å stoppe før 6-trinnet når makker ikke dobler 5 hjerter. Syd burde definitivt tatt ut 6 kl i 6 ruter, men når det ikke ble gjort måtte Wiseman i nord håpe på et mirakel for å få hjem 6 kl.

Christian Bakke og Harald Eide ved det andre bordet fikk melde litt mer kontrollert, men klarte likevel ikke å stoppe før de var i slem. De klarte i det minste å spille på  7-3 tilpass i stedet for 5-3 tilpass, men verken 6 kløver eller 6 ruter hadde gode vinstsjanser. Vi skal se litt på hvor lite som skal til for at dette spillet kunne gitt 16 imp til England i stedet for 17 til Norge.

La oss se litt på kontrakten 6 kløver. Syd kommer aldri unna majortaperen, så her må trumffargen spilles uten taper. med 5-5 i major i vest, er det ingen vits å satse på at øst har singel honnør. Med singel honnør i vest kan syd aldri fanget opp honnør fjerde i øst. Derfor er eneste muligheten for null trumftapere QJ dobbel på en av hendene. Nord la ned kløverkonge og spilte kløver til esset. 2 bet. På en skikkelig god dag hender det at det sitter så fint at QJ faller under AK.

Så til kontrakten 6 ruter. Det er på ingen måte en god kontrakt, men noe bedre enn 6 kløver da det er mulig å spille kløveren uten taper med litt flere varianter.

Jeg husker ikke nøyaktig hvordan meldingene gikk, men det ble åpnet med 1 kløver i syd, vest meldte inn 1 spar som øst støttet til 2 sp over nords 2 ruter. Deretter meldte N-S i fred til 6 ruter.

Øst spilte ut liten spar som gikk til kongen og esset. Skift til hjerter ble trumfet på hånden. Så spiller Christian 2 ganger trumf og ser at vest har to mens øst har èn trumf. Så til opptellingen. Vest er markert med 5 spar og 2 ruter. Ingen av motstandern melde hjerter så den sitter normalt 5-5 eller 6-4. Det betyr at vest trolig har fordelingen 5-5-2-1 eller 5-4-2-2. Derfor satser christian på at det er 5-5-2-1 med singel honnør ved å spille kløverkonge og kløver til nieren. 12 stikk og 17 imp på riktig side. Litt flaks for Norge da det kanskje var mest rettferdig at begge slemmene gikk bet, men dette er jo en del av sjarmen med bridge. Neste gang kan det være QJ dobbel i vest, og da taper vi 16 imp!

For øyeblikket spiller Norge mot Australia og kampen er helt likt (10-10) halveis. Men kl 15:50 er de tilbake på BBO igjen mot Argentina. Dette er et lag som spiller svært uforutsigbart, så her kan alt skje. Vi følger med og ønsker lykke til.

Argentina har gjort det bra i juniorbridge før. Her et bilde fra da de vant White house juniors i 2013.