Instruktiv motspillsprøve

I fredagens andre kamp dukket det opp et instruktivt motspillspoeng allerede i det første spillet. Du kan jo prøve å se om du består prøven.

Motparten har altså kommet i 4 hjerter etter at øst har vist renons i spar og minimumshånd. Makker spiller ut ruterknekt, og spillefører legger liten i bordet. Så skal du prøve å legge en plan for motspillet fra nords posisjon.

Vi har ingen stikk i spar og maksimalt et stikk i kløver siden det er singelton i bordet. Makker kan kanskje ha et trumfstikk på en god dag, men det er langt fra sikkert.

Turneringsformen er lagkamp og dermed er det beita som teller. I klartekst vil det si at vi helst bør ha tre stikk ved hjelp av ruterfarga for at vi skal kunne beite motparten.

Det er lurt å stille seg et par spørsmål før man spiller på til første stikk. Hvordan må det sitte for at vi skal få beit? Og unner du makker å beholde første stikket for ruter knekt?

Nei, her er nok den reelle beitesjansen at makker har singelton ruter. Poenget er at det ikke finnes noen vei til beit dersom spillefører er kort i ruter.

Siden du ikke har noe inntak utenom ruteren må du være påpasselig med å stikke over ruteren og fortsette ruterspillet. Utspillet kan være fra kn109, men da er det aldri beit. Om makker derimot har singel ruter kan hun få ei stjeling etter at du har tatt for esset og kongen. En tilleggssjanse er at makker har dobbel ruter og kn10x eller kn9x i trumf. Da vil hun få trumfhøyning idet du spiller en tredje ruter.

Hele spillet så slik ut:

I den aktuelle runden var jeg BBO-operatør i kampen mellom Polen og Ungarn i dameklassen. Nord-syd for lederlaget Polen var Katarzyna Dufrat og Justyna Zmuda, som nylig tok sølv i EM for damepar. Førstnevnte tenkte seg litt om da utspillet kom, men kom ganske fort fram til hva som var beitevarianten. Dermed stakk hun med kongen, tok for esset og spilte ruter til stjeling hos sin makker som så kunne ta beita med kløver ess.

Faktisk gikk 4 hjerter hjem ved en del bord som et resultat av at nord litt sløvt la liten hjerter på utspillet. Da var det ikke lenger noen vei til beit fordi spillefører kunne kaste to rutertapere på esset og kongen i spar.

Storseier mot Estland!

I åpen klasse er Norge tilbake på vinnersporet etter den blytunge morgenkampen mot Frankrike. Først ble Serbia slått med 12 VP mot 8. Deretter ble det en deilig storseier mot Estland. IMP-sifrene 47-4 gjør at Norge får med seg 18,44 vinnerpoeng fra kampen. Nå er laget ikke mer enn drøyt 3 vinnerpoeng bak den viktige syvendeplassen som gir VM-plass. Det spilles en kamp til i kveld før det hele avgjøres med tre kamper i morgen lørdag. Vi håper på en god avslutning!

Følg kveldskampen mot Tyrkia
Running sores

Damene og veteranene har spillefri i kveld. I disse to klassene gjenstår det tre kamper som spilles i morgen.

Det norske damelaget har i dag møtt tøff motstand og poengsankinga har ikke vært all verdens, men heldigvis fikk de med seg en seier mot Tyskland i siste kamp. Avstanden opp til den viktige syvendeplassen er nå 10 poeng. Det er mulig å hente inn med en perfekt avslutning i morgen. Kom igjen, jenter. Vi heier på dere!

Veteranlaget har spilt middels i dag og har dessverre så mye som 21 poeng opp til sjetteplassen som gir VM-billett før de tre siste kampene. Man skal aldri si aldri, men dette ser tøft ut. Karene er rutinerte så vi håper de får full klaff i morgen.

Slaktet av Frankrike

Dessverre ble stortap for det åpne laget i dagens første kamp mot gulljagende Frankrike. Det var ingen god kamp av det norske laget, mens franskmennene både spilte godt og var litt heldige på de store spillene.

I kampens femte spill meldte Boye og Espen 6 kløver. Kun hjerter ess manglet. Resten var potte tett og dermed 1370 til Norge.

I åpent rom var det litt mer action idet Thor Erik og Thomas sperret svært aggressivt for å gjøre det vanskelig for motstanderne. Det hele endte med at Frankrike meldte seg opp i 7 kløver.

Thomas doblet for å be om en annen farge ut, og Thor Erik måtte gjette hvilken av rødfargene han skulle spille ut. Han valgte dessverre ruter og da var det 13 enkle stikk.

Scoren 2660 ga 15 IMP til Frankrike. Om Thor Erik hadde truffet utspillet ville det i stedet blitt 18 til Norge. Hvilken forskjell!

I spill 9 satset Boye på at det sto storeslem og hoppet ukontrollert til 7 ruter. Han var avhengig av hjerteress hos makker, at trumfen skulle løse seg uten taper og at det var nok stikk. Det var ikke blink denne gangen. Motparten måtte få et hjerterstikk.

På det andre bordet stoppet franskmennene i 6 ruter, og vant dermed 14 IMP på spillet.

Totalt tapte Norge hele 4-65, 0-20 i vinnerpoeng. Men de andre resultatene var brukbare sett med norske øyne slik at det fortsatt er realisitisk å håpe på VM-plass.

I skrivende stund ligger det an til en knepen seier mot Serbia. Stå på videre, gutter!

Fredag

Fredag er det fire kamper i åpen klasse, mens damene og veteranene har tre kamper hver.

I åpen klasse skal Norge spille mot Frankrike (BBO), Serbia, Estland og Tyrkia.
Running scores

I dameklassen skal Norge møte PolenEngland og Tyskland.
Running scores

I veteranklassen skal Norge spille mot IsraelNederland og Romania.
Running scores

Du kan følge Norge spill for spill  ved å trykke på de respektive motstanderne. Kamp 1 starter klokka 10, kamp 2 klokka 13.20, kamp 3 klokka 16 og kamp 4 klokka 18.40.

For å følge utviklinga direkte i de ulike klassene kan du klikke på Running scores.

Norge på BBO klokka 10

Det drar seg til i EM. To spilledager gjenstår. Det åpne laget har syv kamper til, mens damene og veteranene har seks kamper igjen. Alle lagene har sjans til å kvalifisere seg til VM.

I fredagens føste kamp som starter klokka 10 vises Norge på BBO mot topplaget Frankrike. Dette blir en spennende kamp. Vi håper Norge får med seg et godt resultat. Brogeland - Lindqvist og Hoftaniska - Charlsen spiller for Norge.

Vi krysser fingrene og sier HEIA NORGE!