Norge på BBO i dagens to første

Norges U26-lag vises på BBO i dagens to første kamper.

Klokka 10 er det Tsjekkia som er motstander. Før dette innbyrdes oppgjøret er Norge nummer ni, 0,21 VP bak Tsjekkia.

Dagens andre kamp starter klokka 12:20. Da er Nederland (4.plass) motstander.

Running scores U26

Running scores W26

Running scores U21


Christian Bakke og resten av U26-laget kan følges på BBO klokka 10:00 og 12:20 i dag. (Arkivfoto)

To norske stortap

Det ble lite jubel i de norske bridgehjem denne fredagskvelden. Både U26-laget og W26-laget ble vist på BBO, men dessverre ble det stortap for begge våre lag.

Norge U26 møtte Frankrike, som ligger på andreplass. Kampen endte med IMP-sifrene 4-42 i fransk favør, og dermed ble det mindre enn 2 vinnerpoeng til Norge. Nå er det hele 34 VP opp til 6.plassen, så VM-billetten henger i en tynn tråd med bare tre kamper igjen å spille.

Det gikk ikke stort bedre for vårt jentelag. De tapte med 22 IMP mot Polen og fikk dermed med seg drøyt 4 vinnerpoeng fra kampen. For jentene er det nesten 32 vinnerpoeng opp til 6.plassen. Selv om de skal møte de tre lagene som ligger bak dem på tabellen skal det mye til for å ta igjen Tyrkia eller Frankrike.

Running scores U26

Running scores W26

Vi kommer tilbake med mer EM-stoff i morgen tidlig.

Også jentene vises på BBO

I tillegg til at U26-lagets siste kamp i dag mot Frankrike vises på BBO, kan du også følge kampen til de norske jentene mot Polen. Begge kampene starter klokka 17:50.

I skrivende stund er begge de norske lagene et stykke unna topp 6 som gir plass i neste års VM. Vi krysser fingrene for at det blir solid spilling og mange norske vinnerpoeng i kveldskampen. Dette er fortsatt mulig å klare, men det blir færre og færre kamper å gjøre det på!

Running scores U26

Running scores W26

Running scores U21

Nyttig å telle honnørpoeng

Det norske jentelaget imponerte ved å ta bronse i fjorårets VM. Foreløpig har det ikke løsnet helt i årets EM, men de har fortsatt alle muligheter til å kvalifisere seg til neste års VM i Kina. For å klare det må de ende topp 6 i EM. I skrivende stund er det 17 vinnerpoeng opp.

Likevel er det ikke tvil om at det bor mye i laget. Vi skal se på et spill fra runde 11 der Sofie Græsholt Sjødal visste nettopp det i rollen som spillefører. I kampen mot Ungarn ble hun spillefører på nords hånd med følgende ressurser til rådighet:

 

Utspillet var hjerter dame. Sofie lasjerte, og øst skiftet ruter som gikk til esset i vest. Hun vridde en kløver som Sofie la liten på. Øst måtte på med esset og fortsatte med en ruter til stjeling. I stikk fem spilte vest en kløver. Sofie slapp den til bordets tier. Vi var framme i følgende posisjon:

Nå var tida kommet for å gå løs på trumffarga. På spar ess fulgte vest med fireren, mens treeren kom på fra vest. På neste trumfrunde la vest syveren. Hva nå?

Sofie hadde fulgt med i timen. Vest hadde vist fram ruter ess og motspillet så langt tydet også på at hun hadde både hjerter ess og kløver dame. Hun kunne ikke ha spar dame i tillegg siden hun hadde passet i åpning. Dermed stakk Sofie med kongen. Dama kom seilende fra øst. Sofie kunne så kreve resten av stikkene og notere 140 på bok etter ei fin spilleføring.

Hele spillet så slik ut:

 
Om Sofie hadde tatt finessen i spar ville hun gått beit fordi vest da ville fått enda ei stjeling i ruter med sin siste trumf. Å stikke med kongen sikrer kontrakten så lenge vest ikke er utstyrt med 5-korts spar fra start.

Dette viser hvor viktig det er å holde styr på hvordan honnørpoengene er fordelt rundt bordet og se det i sammenheng med hvordan meldingsforløpet har gått. Det ligger mye informasjon i de meldingene motparten avgir, men man kan også hente informasjon fra meldinger som ikke er avgitt. I dette tilfellet kunne vi altså utelukke at vest hadde spar dame fordi hun var markert med 10 honnørpoeng allerede og hadde passet i åpning.


Sofie Sjødal fikset ni stikk i 2 spar i kampen mot Ungarn.

Oppsummering av dag 5

Vi har nå lagt bak oss dag fem av Ungdoms-EM 2017 og nærmer oss innspurten på mesterskapet. Det er heldigvis mange poeng igjen å kjempe om. Norges lag ligger nemlig litt på etterskudd i kampen om VM-billettene både i U26- og W26-klassen.

Det førstnevnte laget startet dagen med seier mot Østerrike. De ville nok likevel gjerne hatt med seg mer enn knapt 14 vinnerpoeng fra denne kampen. I dagens andre kamp var England motstander i BBO-overført oppgjør. Norge fikk dessverre bank og satt igjen med bare drøyt to vinnerpoeng fra denne kampen. Også mot Estland gikk det heller dårlig og Norge fikk med seg mindre enn fem vinnerpoeng fra dagens tredje kamp.

Heldigvis ble det full pott mot Romania i dagens siste kamp. Status når det gjenstår syv kamper er at Norge er 13,31 VP bak Danmark som innehar den viktige 6.plassen i øyeblikket.

Nå gjelder det at Lars Eide og Lars Arthur Johansen får forberedt spillerne sine optimalt før de siste to dagene. Det er tett og god bridge som gjelder for at Norge skal sikre seg plass i neste års VM. Vi heier og håper på norsk suksess de to neste dagene!

I W26-klassen er Norges lag i øyeblikket drøyt 17 vinnerpoeng bak den viktige 6.plassen. Dagen i dag startet med knapt 14 vinnerpoeng mot Tsjekkia før topplaget Polen ble feid av banen med sifrene 16,72 – 3,28. Dessverre ble det ikke samme poengsanking etter lunsj. Da ble det til sammen elleve vinnerpoeng på to kamper mot henholdsvis Nederland og Tyrkia.

Vi håper Sven-Olai Høyland og Elisabeth Græsholt Sjødal har overbevist jentene om at det fortsatt er fullt mulig å klatre innenfor topp 6. Vi krysser fingene og satser på at dette går veien til slutt!

I U21-klassen har Norge møtt en rekke tøffe motstandere i løpet av dagen. Det ble seire mot både Bulgaria og Nederland, mens det ble knepne tap mot både Israel og Frankrike. I denne klassen har Christian Fredrik Johnsen (13) og Marius Dalemark Austad, som var med på U16-laget som ble nummer fem i går, kommet inn på laget og vært med på dagens to seire. De får verdifull erfaring sammen med de andre spillerne på laget.

Under følger en oversikt over de norske lagenes resultater i dag.

U26:
Norge – Østerrike            13,78 – 6,28
Norge – England              2,37 – 17,63
Norge – Estland               4,54 – 15,46
Norge – Romania            20 – 0

Running scores U26

W26:
Norge – Tsjekkia              13,48 – 6,52
Norge – Polen                  16,72 – 3,28
Norge – Nederland          7,03 – 12,97
Norge – Tyrkia                 3,97 – 16,03

Running scores W26

U21:
Norge – Bulgaria              11,5 – 8,5
Norge – Polen                  4,71 – 15,29
Norge – Israel                   7,17 – 12,83
Norge – Frankrike            8,86 – 11,14
Norge – Nederland          14 – 6   

Running scores U21


Forhåpentligvis får jentene ei bra avslutning på mesterskapet og sikrer plass i neste års VM.
Fra venstre Elisabeth G. Sjødal (coach), Thea Indrebø, Agnethe H. Kjensli, Thea H. Hauge, Sofie G. Sjødal, Katarina Ekren og Sven-Olai Høyland (NPC).

U26 på BBO mot England

I dagens andre runde kan du følge Norge U26 på BBO i kampen mot England. Norge stiller med Anders H. Gundersen - Marcus Scheie i åpent rom og Christian Bakke - Espen Flått i lukket rom. Norge vant forøvrig dagens første kamp mot Østerrike med sifrene 13,72 mot 6,28.

Running scores U26

 

U21-laget på BBO

I dagens første runde vises det norske U21-laget på BBO i kampen mot Bulgaria. Du kan følge kampen direkte fra klokka 10.
Norge stiller med Markus Lund - Simen S. Helgeby i åpent rom og Arne Osnes Devik - Christian Fredrik Johnsen i lukket rom.

Running scores U21

 
Norge U21: Fra venstre Lars Eide (kaptein), Arne Osnes Devik, Carl-Otto Curran, Simen S. Helgeby, Markus Lund, Lars Arthur Johansen (coach), Christian Fredrik Johnsen og Marius D. Austad.

Dyrt slemspill mot Sverige

Norge U26 gikk dessverre på et stortap i den BBO-overførte kampen mot Sverige onsdag kveld. Et av spillene som bidro til å skape sving i norsk disfavør var det følgende spillet i slemsonen. Hvordan ville du om ha meldt sammen med din faste makker?

For Norge meldte Christian Bakke og Espen Flått slik:

Det norske paret meldte seg altså helt opp i 7 hjerter. Christian Bakke har nok helt sikkert følt seg mer bekvem som spillefører, men når man kommer i en hardmeldt kontrakt er det bare å ta seg sammen og prøve å finne beste varianten som gir størst mulig sjanse for hjemgang.

Utspillet var en liten hjerter som ble vunnet av sekseren på hånda. Deretter fulgte spar til esset og spar til stjeling. Ruter ess og ruter til stjeling satte bordet inn igjen, før nok en spar ble stjålet på hånda. Begge motstanderne fulgte farge. Bakke trumfet en ruter til i bordet før sparen ble stjålet god med hjerter ess.

I følgende posisjon spilte Christian sin siste ruter til stjeling i bordet:

Om Trumfen hadde vært fordelt 2-2 hos motparten ville Christian vunnet kontrakten. Slik satt det dessverre ikke denne gangen da hele spillet så slik ut:

Christian måtte dermed notere ei beit. På det andre bordet hadde tvillingbrødrene Ola og Mikael Rimstedt en meldemisforståelse og stoppet i 4 hjerter med 13 stikk. Uansett ble det 13 IMP ut for Norge.

Vi så her nok et eksempel på hvor mange IMP slemspillene kan svinge. Om Christian hadde fått hjem kontrakten eller Norge hadde nøyd seg med å melde lilleslem ville Norge fått et tosifra antall IMP inn i stedet for ut.

Med åpne kort kan kontrakten vinnes. Kløverdama sitter gunstig plassert og det er i tillegg mulig å sette opp et ekstrastikk i ruter ved å spille ruter ess og seile ruter dame (mot tumf i bordet).

Christian Bakke valgte altså en fornuftig spilleplan, men den førte ikke fram da trumfen satt 3-1.

Vi får håpe de norske gutta er tilbake på vinnersporet allerede torsdag morgen! Da er Østerrike (18.plass) motstander.

Oppsummering av dag 4

Høydepunktet, sett med norske øyne, på dag 4 av Ungdoms-EM var at U16-laget klarte målet om å kvalifisere seg til VM i Kina neste sommer. Etter en meget spennende avslutning ble Norge til slutt nummer 5 i den yngste klassen. Polen vant foran Israel og Frankrike.

Ellers bød dagen på stor poengsanking for U26-laget i de to første kampene mot lag på nedre halvdel av tabellen. Dessverre ble det stortap i siste kamp mot Sverige, blant annet etter et par dyre slemspill (se eget blogginnlegg).

Laget er i øyeblikket på 6.plass, den siste plassen som gir sikker plass til VM. Det er 29 poeng opp til medalje og kun 0,53 poeng ned til Danmark på 7.plass. Det er fortsatt 11 runder igjen og mye å spille om.

Det norske jentelaget har hatt en litt tråd start på mesterskapet. I skrivende stund er de nummer 8 av 10 lag, med drøyt 21 poeng opp til 6.plassen. Hvis Sven-Olai Høylands spillere kommer i flytsonen er det absolutt mulig å klatre i løpet av de neste dagene. Vi krysser fingrene!

U21-laget hadde en tung dag, men tok med seg en gledelig seier mot topplaget Tyskland i dagens siste runde. Etter 20 av 34 runder er laget nummer 12 av 17 lag.

Her følger en oversikt over de norske lagenes resultater i dag.

U26:
Norge – Serbia                20 – 0
Norge – Spania                 16,21 – 3,79
Norge – Russland             11,28 – 8,72
Norge – Sverige                0,35 – 19,65

Running scores U26

W26:
Norge – Frankrike            5,58 – 14,42
Norge – Tyskland            19,08 – 0,92
Norge – England              7,56 – 12,44
Norge – Nederland         7,84 – 12,16

Running scores W26

U21:
Norge – Slovakia              8,86 – 11,14
Norge – Italia                    4,03 – 15,97
Norge – Sverige                3,61 – 16,39
Norge – Tyskland             11,85 – 8,15

(Norge U21 spilte bare fire kamper i dag da de hadde oversitt i dagens andre runde)

Running scores U21

U16:
Norge – Frankrike           6,03 – 13,97
Norge – Nederland         11,38 – 8,82
Norge – Tsjekkia              11,70 – 8,30

Sluttresultat U16


Magnus Sætre (sittende) og Christian Fredrik Johnsen er to av U16-spillerne som bidro til
å sikre norsk deltakelse i Ungdoms-VM 2018, som arrangeres i Kina.

Kidsa til VM!

Etter en forrykende innspurt ble Norges U16-lag til slutt nummer fem i EM. Med det er laget klare for VM i Kina neste sommer! Gratulerer til Ida Øberg, Marius D. Austad, Christian Fredrik Johnsen, Magnus Sætre, Thomas Tøsse og Anders Brogeland!

Det feires i Samorin i kveld!

Vi kommer tilbake med mer EM-stoff senere i kveld.

Resultater U16


VM-klare U16-spillere: Fra venstre Thomas Tøsse, Anders Brogeland, Christian Fredrik Johnsen, Liv Marit Grude (coach), Magnus Sætre,
Kristian B. Ellingsen (NPC) og Ida Øberg.

Følg Norge - Sverige på BBO!

Norges U26-lag spiller prestisjeoppgjør mot Sverige i dagens siste runde. Du kan følge kampen direkte på BBO fra klokka 18.
Før denne kampen er Norge nummer fem, mens Sverige leder.

Running scores

Oppsummering av EM-dag 3

Da er den tredje dagen av Ungdoms-EM 2017 unnagjort. Det har gått opp og ned for de norske lagene. Status når vi er nesten halvveis i mesterskapet er at U26-laget ligger på 6.plass, mens W26-laget (jentene) er nummer åtte og U21-laget er nummer tolv.

U16-laget har siste spilledag i morgen (onsdag). Når det gjenstår tre kamper i den klassen ligger Norge på en foreløpig 6.plass.

Her følger en oversikt over de respektive norske lagenes resultater i dag:

U26:
Norge – Tyrkia           12,97 – 7,03
Norge – Israel             2,81 – 17,19
Norge – Italia             4,15 – 15,85
Norge – Ungarn         17,63 – 2,37

Running scores U26

W26 (Jenter):
Norge – Polen            8,72 – 11,28
Norge – Latvia           15,06 – 4,94
Norge – Ungarn         10,66 – 9,34
Norge – Tyrkia           2,09 – 17,91

Running scores W26

U21:
Norge – Irland            20 – 0
Norge – Belgia           14,80 – 5,20
Norge – Italia             8,86 – 11,14
Norge – Ungarn         4,48 – 15,52
Norge – Nederland     0 – 20

Running scores U21

U16:
Norge – Tyskland       20 – 0
Norge – Polen            13,45 – 6,55
Norge – Sverige         1,46 – 18,54
Norge – Danmark      1,46 – 18,54 

Running scores U16  


Norges U16-lag går en spennende dag i møte. Vil de klare topp 6 og med det sikre VM-billetten?
Fra venstre Ida Øberg, Thomas Tøsse, Magnus Sætre, Christian Fredrik Johnsen, Anders Brogeland og Marius D. Austad.

Følg Norge på BBO tirsdag!

Etter middels første dag har Norges U26-lag spilt seg opp med fire seire på dag to. Etter åtte av 27 runder innehar de den viktige 6.plassen som gir billet til neste års VM i Kina.

I dag (tirsdag) kan laget følges de første rundene direkte på BBO. Motstandere er henholdsvis Tyrkia (12.plass) klokka 10, Israel (13.plass) klokka 12:20 og Italia (16.plass) klokka 15:30.

Så om du ikke har funnet ut hva du skal finne på denne sommerdagen er det bare å benke seg foran skjermen og heie Norge fram i EM!

Running scores:
U26
W26 (Jenter)
U21
U16


Du får tre sjanser til å se Norge U26 på BBO tirsdag. Fra venstre Lars Eide (kaptein), Marcus Scheie, Anders Holmen Gundersen, Christian
Bakke, Espen Flått, Joakim Sæther og Lars Arthur Johansen (coach).

Safespill og sikre utgangsbonus!

Første dag av Ungdoms-EM endte med variable norske resultater. Jentelaget har gjort det best av våre lag så langt. De har scoret drøyt 45 vinnerpoeng på fire kamper. Våre lag i klassene U26 og U16 har middels etter fire kamper, mens U21-laget har sanket 45 vinnerpoeng i løpet av fem kamper.

Vi skal ta en titt på et av spillene som dukket opp på mesterskapets åpningsdag. Spørsmålet er om du kan finne en sikker vei til hjemgang i 4 spar. Du har følgende ressurser til rådighet:

Utspillet er kløver 5 fra vest (norsk fordeling). Hva er din plan?

Når man spiller lagkamp er det viktig å sikre kontrakten og prøve å unngå eventuelle farer. Her har du fem sikre stikk i spar, samt kløver ess. I tillegg bør det være mulig å sette opp minst to hjerterstikk og ytterligere ett stikk i hver av minorfargene. Dermed kan det vel ikke være noe problem å få tak i 10 stikk?

Den eneste faren som truer er at motparten får tak i ei eller flere stjelinger. Dermed gjelder det å komme inn så fort som mulig slik at du får tatt ut trumfen.

Altså skal du ikke prøve kløverfinessen! Stikk med esset og ta ut trumfen. Senere i spillet taper du stikk til kløver konge, samt to røde ess. Merk at om hjerteren sitter 4-1 er det viktig å sette opp et kløverstikk for å få saket en hjerter på hånda.

De spillerne som prøvde kløverfinessen i første stikk ble hardt straffet da hele spillet så slik ut:

Øst skiftet straks til en hjerter som gikk til makkers ess før hjerter til stjeling fulgte. Vest hadde nok et inntak på ruter ess, og kunne dermed gi makker ei hjerterstjeling nummer to og notere et par beit i kontrakten.

Forhåpentligvis så du faren og stakk med kløver ess i første stikk.

Dette var et av mange interessante spill som dukket opp i Slovakia i dag. I morgen blir det nok enda flere. Følg med!

Klart for Ungdoms-EM!

Ungdoms-EM for nasjonslag spilles i Samorin, Slovakia, i perioden 9. til 15.juli. Norge en en av åtte nasjoner som stiller lag i alle fire klassene.

Totalt deltar 70 lag fordelt på 27 i U26 (åpen), 10 i W26 (jenter), 17 i U21 og 16 i U16.

Klokka 10 søndag morgen starter første kamp. Deretter går det slag i slag fram til neste lørdag.

Det overføres fire kamper fra hver runde på BBO.
Oppsettet for første dag viser at Norges U26-lag vises på BBO i andre runde mot Danmark. Denne kampen starter klokka 12:20. Føg med!

Du kan følge resultatene i alle klassene direkte. For running scores bruk lenkene under.

U26
W26 (Jenter)
U21
U16

Ved å klikke på tallet til venstre for landene i hver enkelt kamp (i kolonnen "Tbl") kan man følge kampen spill for spill.

hjemmesiden for mesterskapet finner du blant annet bulletiner, som gis ut daglig.

Her finner du også lagoppstillingene for både Norge og de andre nasjonene.

Innimellom slagene vil jeg forsøke å holde dere litt oppdatert her på Mesterskapsbloggen.

Også GeO Tislevoll og Nils Kvangraven følger mesterskapet på sine blogger.


Her er hele den norske troppen dagen før det braker løs i Ungdoms-EM i Slovakia. (Foto: Andre Øberg)

Ingen norske medaljer

Dessverre ble det ingen norske medaljer da parturneringene i World Bridge Games ble avsluttet lørdag kveld. To av de norske parene var med i medaljekampen, men nådde altså ikke helt opp.

Peter Marstrander - Rune B. Anderssen ble nummer fire i veteranklassen, mens Tor Bakke - Helge Hantveit ble nummer elleve.
Resultater veteran

Marianne Harding - Ann Karin Fuglestad ble nummer åtte i dameklassen, mens Liv Marit Grude - Bodil Nyheim Øigarden ble nummer 13.
Resultater damer

I åpen klasse ble Sven-Olai og Sam Inge Høyland nummer 29.
Resultater åpen klasse

Det er for øvrig dramatikk på gang knyttet til fordelinga av medaljene i åpen klasse. Sabine Auken - Roy Welland fra Tyskland ble utropt til vinnere, knepent foran Ashley Bach - Michael Cornell fra New Zealand, og fikk sine gullmedaljer i Wroclaw lørdag kveld. I ettertid har det kommet fram at paret fra New Zealand egentlig burde vært utropt til vinnere fordi det tyske paret har fått for mange poeng etter at en utgangskontrakt er reggistrert i feil retning. Les mer om dette på GeOs blogg.

Monaco, med Geir Helgemo og Tor Helness på laget, tok for øvrig sølv i lagturneringa i åpen klasse etter å ha tapt en meget spennende finale. Gratulerer til Geir og Tor med nok en medalje i samlinga!
Resultater lag åpen klasse


Monaco fikk sine sølvmedaljer i Wroclaw lørdag kveld.
(Foto: World Bridge Federation)

Bilder fra Bridge-OL

Det er lagt ut bilder fra mesterskapet på Norsk Bridgeforbunds Facebookside.

Benytt sjansen til å like Norsk Bridgeforbund på Facebook dersom du ikke allerede har gjort det!


Damene som spiller parfinalen.


Norges lag i åpen klasse.

Se flere bilder på Facebook!

Følg Monacos jakt på gull!

Monaco, med Geir Helgemo og Tor Helness i spissen, spiller for øyeblikket finale mot Nederland i lagturneringa i World Bridge Games. Før de siste 32 spillene har nederlenderne en ledelse på 18 IMP. Det er enda muligheter for Monaco å hente igjen forspranget.

Du kan følge dramaet direkte på BBO. Nest siste sett starter klokka 13:00, mens siste og avgjørende sett blåses i gang klokka 16:00.

Running scores

4.sett (09:30)
5.sett (13:00) - Monaco er 27 IMP bak før de siste 16 spillene. Dette blir tøft, men det kan fortsatt gå!
6.sett (16:00) - Monaco vinner siste sett, men klarer ikke å ta igjen Nederlands forsprang. Dermed må de ta til takke med sølv. Uansett strålende innsats!


               Geir (t.v.) og Tor spiller finale for Monaco og møter Nederland.
                       (Arkivfoto)

Nå skal det avgjøres!

I dag skal parturneringene i World Bridge Games avgjøres. Norge har medaljesjanser både i dame- og veteranklassen ved henholdsvis Marianne Harding - Ann Karin Fuglestad og Peter Marstrander - Rune B. Anderssen.

Med 30 spill igjen er Marianne og Ann Karin foreløpig nummer syv. Med ei god avslutning kan det bli medalje. Kom igjen, jenter!

Running scores


Marianne og makker Ann Karin er med i medaljekampen i dameklassen.

Blant veteranene er Peter og Rune foreløpig nummer fem, men det er kort vei opp til pallen. Vi håper ringrevene får ut sitt beste i innspurten!

Running scores


Med ei solid avslutning kan det bli nok en medalje i samlinga til Peter og makker Rune.

I åpen klasse har ikke brødrene Sven-Olai og Sam Inge Høyland fått det helt til å stemme i finalen. De ligger foreløpig på 35.plass i feltet som teller 52 par.

Running scores