Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

Konvensjon til besvær og glede

Åpen klasse nærmer seg nå halvspilt mesterskap. I kveldskampen på søndag, som var runde 15 av 37, møtte Norge Danmark i åpen klasse. De første spillene var relativt flate. Etter seks spill ledet danskene 2-1. i spill åtte var det duket for kampens første svingspill.

Erik Berg åpnet i første hånd, ingen i sonen, med søppelmulti 2 ruter. Dette viser 0-7 hp med en majorfarge eller en oversterk balansert hånd med minst 24 hp. Utenfor sonen kan farga være på bare 5 kort. Steffen Fredrik Simonsen måtte ta stilling til hva han skulle melde med følgende hånd etter at hans høyre motstander doblet multiåpninga.

KD1092
-
D765
K876

Han har muligheten til å redoble for å få makker til å melde farga si, mens 2 i major viser egen langfarge. Pass indikerer en viss lengde i ruter uten interesse for at makker skal ta ut i sin farge. Simonsens hånd faller her litt mellom stolene. Han vil absolutt ikke at makker skal melde hjerter. For å melde spar vil man helst ha 6-kortsfarge. Han har heller ikke nok mange ruter til at ruterkontrakt nødvendigvis trenger å være det beste. Rett og slett en litt ubekvem posisjon. Hva ville du meldt?

Hele spillet så slik ut:

Som vi ser av meldingsforløpet valgte Steffen Fredrik en uheldig pass. I valget mellom onder tror jeg at jeg heller mot å melde 2 spar. Jeg kan tenke meg at Steffen Fredrik håpet at syd skulle melde. Denne var syd lastet i ruter og hadde en enkelt pass. Erik hadde ikke noe bedre å foreslå med tieren dobbel i ruter. Dette så stygt ut. Hvor mange stikk kunne han klare å karre til seg. Det handlet om å begrense skaden.

Et argument for å melde 2 spar er den gode fargekvaliteten. Jo bedre farga er, jo mindre er sjansen for at motparten vil straffedoble. Det er jo ingen av motstanderne som har noen opplagt dobling av 2 spar. Noen ganger kan man selvfølgelig bli doblet på rå kraft, det vil si at motparten dobler utelukkende på styrke. Men det skjer heller sjelden på lavere trinn.  

Dobbeldummy-analysen sier at det står to stikk i ruter. Danskene spilte ikke perfekt i mot, og dermed berget Erik med fire beit og 800 ut. Det så uansett ekstra skummelt ut i og med at standardkontrakten er 4 hjerter nord-syd. Med åpne kort kan denne vinnes, men i praksis er det vanskelig i og med sursitsen i trumf.

I åpent rom gikk Boye Brogeland ei beit i 4 hjerter. Dermed vant Danmark 13 IMP på spill åtte. Vi som fulgte kampen med norske briller kunne ikke la være å irritere oss ørlite over denne konvensjonen ved navn søppelmulti etter dette spillet. Men som vi kjent snur det fort i bridge. Og skuffelsen over 800 ut hadde ikke lagt seg før samme konvensjon dukket opp igjen allerede på spillet etterpå, denne gang i åpent rom.

Boye og Espen spiller nemlig også søppelmulti. Riktignok praktiserer de en litt mer konservativ linje da det kun er i gunstig sone (grønt mot rødt) at farga kan være på bare fem kort. Hånda Espen hadde i spillet etterpå lignet forbausende på den lagkamerat Erik hadde hatt i spillet før.

Over Espens førstehåndsmulti doblet Dennis Bilde opplysende. Boye hadde 4-4 i majorfargene og såpass begrensede verdier at hånda hans var ideell å sperre med. Det så ut som det måtte stå minst utgang hos motparten i sonen. Dermed hoppet han til 3 hjerter som ber Espen passe med hjerter eller ta ut om han har spar. Morten Bilde, som er faren til Dennis, doblet for å vise at han hadde kort og samtidig var usikker på hva som skulle bli endestasjonen. Dennis valgte å passe ned med Ekn52 i hjerter.

Spillet så slik ut:

I 3 hjerter doblet kunne danskene forsyne seg med ett sparstikk og to stikk i hver av minorfargene. Dennis fikk også en ruterstjeling i tillegg til trumfesset. Tre beitt og 500 ut er billig moro når motparten er i sonen og det står slem.

Erik og Steffen Fredrik meldte seg fint opp i 6 kløver på det andre bordet. Sistnevnte spilte fint da han garderte seg mot både 4-1-sits i trumf og sursits i spar. Han stjal to rutere på den korthånda og sikret dermed 12 stikk. 1370 mot 500 gir 13 IMP til Norge.

Dermed bidro søppelmultien til et gladspill. Vi må vel dermed kunne konkludere med at det er en konvensjon som kan være både til glede og besvær.

Kampen endte for øvrig med dansk seier med sifrene 5,4 - 14,6 (18 - 36 i IMP). Norge er uansett med for fullt. Etter fire av ti spilledager lå laget på 5.plass. Frankrike har fått en viss luke ned til Tyskland, Sverige og Monaco på plassene bak.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.