Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

Spillesterk hånd II

Vi skal i dag ta et tilbakeblikk på et av spillene fra U21-turneringa. Marius Dalemark Austad (14) plukket opp denne hånda i nord. Hvilken åpningsmelding ville du valgt?

 
Med denne type fordelingshender er stikkpotensialet særdeles stort på tross av begrenset antall honnørpoeng. Om makker har tilpass til ei av fargene er det nesten nok i seg selv for at det skal være spill for utgang.

Kan det være et alternativ å åpne med 4 spar? Fordelen med denne sperremeldinga er at det blir svært vanskelig for motparten å melde seg på.

Den store ulempen er imidlertid at vi risikerer å brenne en eventuell slem. Om makker for eksempel har ess-konge femte i kløver, ruteresset og singel eller renons i spar har han ingenting å melde over 4 spar. Med denne hånda hos makker kan du være ganske trygg på at det står storeslem i kløver.

Marius åpnet med 1 spar og fikk noe overraskende høre 2 spar fra makker Christian Fredrik Johnsen. Deretter meldte vest inn 3 hjerter. Nå tok Marius en liten tenkepause før han plukket 4 spar fram fra meldeboksen. Øst doblet, og det gikk pass rundt.

- Her var det båre å gå direkte i utgang. Det kan fort stå uansett om makker har 6 eller 9 poeng. Det kommer an på om han har en honnør som er nyttig for meg, forteller Marius.

Utspillet var ruter ess. Følgende kort kom ned i bordet:


Etter å ha vunnet første stikk for ruter ess fortsatte øst med hjerter gjennom kongen i bordet. Den gikk via liten i bordet og kongen i vest før Marius kunne trumfe på hånda.

Nå fortsatte Marius med kløver dame som gikk rundt til vests konge. Han fortsatte med ruter som Marius trumfet på hånda. Hollenderen i øst hevet øyenbrynene litt da han så at Marius kunne trumfe. Hadde han virkelig bare ett rødt kort på hånda?

Øst skjønte nok hvor det bar. Om ikke lenge ville han se motparten vinne doblet soneutgang.

Inne på hånda spilte Marius kløver til esset i bordet. Så dro han spar knekt rundt til østs konge. Nå var det ikke mer å hente for forsvaret, så Marius kunne fornøyd notere 790 i riktig kolonne.

Hele spillet så slik ut:

 
Et viktig poeng i spilleføringa er å vente med å trekke ut trumfen før man har forsikret seg om at man har stjålet et tilstrekkelig antall kløver i bordet til at farga ikke gir mer enn maksimalt en taper.

Dette ble et stort gevinstspill for Norge da Markus Lund og Simen S. Helgeby fikk spille 5 ruter udoblet med to beit på det andre bordet. 790-100 = 690 ga 12 IMP til Norge.

Norge vant for øvrig kampen mot Nederland med 14 VP mot 6. Hollenderne var lenge med i medaljekampen, men hadde en rekke med dårlige resultater etter tapet mot Norge. De var tilbake på vinnersporet siste dagen og sikret til slutt 5.plass og VM-billett.


Marius D. Austad fikset 790 i 4 spar doblet mot Nederland.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.