Avansert søk


EM-formen i anmarsj - et spill fra Tallin

I forrige innlegg ble den fine seieren i lagturneringen i Tallinn nevnt hvor Grøtheim, Tøndel, Livgård og Aa altså gikk til topps.

Det var flere turneringer under festivalen i Estland. Allan Livgård og Terje Aa ble nr. 4 i parturneringen og Jan Løvfall-Lars Erik Thomassen fulgte opp med en pen 5. plass. Glenn Grøtheim-Petter Tøndel ble nr. 20 i par og kom på 11.plass i en IMP-a-Cross turnering.

Fullstendige resultater og annen informasjon fra den 51. Tallinn Bridge Festival finner du her.

Det var betryggende for landslagsledelsen at det ene landslagsparet (Livgård-Aa) som deltok i Tallinn viste bra form. Her er et spill hvor Livgård-Aa meldte godt, og hvor Aa utnyttet kortenes plassering hos motparten på en effektiv måte (Terje satt vest og Allan øst):

Syds åpning med 2 hjerter var svake 2 og Aa sitt hopp til 3 spar er sterkt.

Det er best å spille med innhopp over sperremeldinger som konstruktivt. Hvilket styrkeintervall en slik melding innebærer er viktig, det bør ikke være for stort intervall da det fører til usikkerhet for makkeren. Dette blir en makkerskapsavtale.

Livgårds 4 hjerter viste en god løft til 4 spar, og det var nok for Terje til å ta makkerparet til slem. Han håpet nok på en singelton hjerter hos hos øst, men den beholdningen øst hadde var også bra.

Det kom stor ruter ut til stjeling. Terje er normalt ingen lynrask spiller akkurat, men ifølge den informasjonen jeg har spilte han umiddelbart hjerter mot bordet i andre stikk. Han vet jo pga. av syds åpningsmelding at nord kan trumfe, men det er nettopp poenget. Hvis nord trumfer blir det på «luft», dvs. østs lille hjerter - en taper - blir i så fall lagt i det stikket. Så om nord stjeler hjelper ikke det forsvaret.

Nord stjal ikke, men kastet en ruter. Hjerter ess vant det stikket. Da trumfet Terje seg hjem og spilte nok en hjerter, nå mot blindemanns gjenværende K-3. Igjen skjer det samme, det hjelper ikke nord å stjele i det stikket, da legges den lille hjerteren. Trumfer nord vil spillefører legge treeren fra bordet, og idet han kommer inn igjen ta ut trumfen i to runder og senere trumfe sin fjerde hjerter på bordet.

Nord kastet igjen en ruter, og Terje vant med hjerter konge. Da kunne han bare spille en tredje runde hjerter og gi bort ett stikk, og deretter stjele den fjerde hjerteren hos blindemann. 

Et instruktivt spill; hvis trumfen tas ut først blir det to tapere. Det må spilles liten mot AK3 i hjerter to ganger slik at om det trumfes så forsvinner den ene taperen i det stikket.

Norges åpne landslag - Blir det VM-billett denne gangen?

I år er det 10 år siden Norge tok sitt første, og hittil eneste, gull i EM for nasjonslag i åpen klasse. Da Norge to år senere skulle forsvare gullet i Oostende, samme vertsby som for årets mesterskap, endte det med en skuffende 14. plass. De påfølgende mesterskapene har gitt lite suksess for Norge, men det har vært mye nesten. 

Gullaget fra 2008, f.v. Boye Brogeland, Terje Aa, Sten Bjertnes (NPC), Børre Lund, Jørgen Molberg, Geir Helgemo, Espen Lindqvist og Harald Skjæran (coach).

I år er sjansene for en VM-billett større enn tidligere, da antall nasjoner fra Europa som går til VM har økt fra seks til åtte. Jeg har stor tro på at Norge kan klare å kvalifisere seg til VM, men det er mange lag som vil være med å kjempe om plassene. I alle klassene vil det spilles en full round robin, der alle lagene møter hverandre 1 gang. Det var samme opplegg i forrige EM, og Polen som ble nummer 8 den gangen, scoret 11,59 VP i snitt, mens Norge på 9. plass scoret 0,10 VP mindre i snitt. Det kan gi en pekepinn på hvor mange VP Norge minst bør ha for å kvalifisere seg til neste års VM. La oss ta en nærmere titt på det norske laget: 

Norge stiller med følgende lag i åpen klasse: 

  • Boye Brogeland - Espen Lindqvist, Flekkefjord BK/Arendals BK
  • Nils Kvangraven - Ulf H. Tundal, Kristiansands BK/Sunndalsøra BK
  • Allan Livgård - Terje Aa, Heimdal BK
  • NPC: Christian Vennerød, Tøffelklubben

Øvrig støtteapparat for norges åpne lag og damelag: 

  • Sportssjef Jon-Egil Furunes, TopBridge BC
  • Sten Bjertnes, BK Sølvknekt  

Boye Brogeland (45) og Espen Lindqvist (34) er Norges stjernepar og ankerpar. De var et av parene på gullaget i 2008, og Boye var også med å vinne VM-gull i 2007. De har vist seg som et av verdens beste makkerpar de siste årene, og har vunnet flere store turneringer de siste årene. Bare det siste året har de vunnet turneringer som Spingold (stor turnering i USA) og European Winter Games i Monaco. Her hjemme har de levert solide resultater i seriemesterskapet, med 3 gull de siste 4 sesongene!

 

Espen og Boye er sulten på nok en suksess!

Det må være en stor trygghet for det norske laget å ha med et slikt verdensklassepar som Brogeland-Lindqvist, og de kan fort være den avgjørende faktoren som hever Norge fra et av mange gode lag, til et lag i øverste verdenselite, som kan kjempe om EM-medaljer og VM-plass. 

Ulf Håkon Tundal (56) og Nils Kåre Kvangraven (40) har begge representert det norske landslaget ved tidligere anledninger, men dette blir dere første mesterskap sammen som makkerpar. Ulf var en del av laget som tok VM-gull i 2007, den gang med Glenn Grøtheim som makker, og han har i tillegg bronsemedalje fra både OL og EM. Nils representerte Norge i EM i Opatija i 2014 med Terje Lie som makker, og han har også et EM gull for juniorlag i 2000 å se tilbake på. Det er også verdt å nevne Nils sin bridgeblogg, kvangraven.no, der han hver dag oppdaterer med nye og interessante innlegg.

Ulf Tundal har igjen satset på landslaget og er klar for sitt første mesterskap for nasjonslag siden 2009. 

Ulf og Nils har ikke spilt sammen i så mange år, men har på kort tid rukket å levere flere sterke resultater. I 2016-2017-sesongen tok de gull i 1. divisjon, og senest i mai i år vant de NM for klubblag. Da nøyde de seg ikke bare med å vinne med laget, men de gikk like gjerne opp og ble best på butleren!

Nils Kvangraven - Kanskje Norges ivrigste bridgeskribent?

Paret spiller en variant av relepresisjon, og har lagt ned mye arbeid i system og meldinger. Det vil forhåpentligvis gi god avkastning til det kommende mesterskapet. De har i tillegg en ekstra gulrot å spille for i EM - gjør de det bra der, vil de også representere Norge i Champions' Cup til høsten, siden de gikk til topps i NM for klubblag. 

Terje Aa (57) og Allan Livgård (35) har tidligere representert Norge i nordisk mesterskap, men dette blir deres første store mesterskap sammen. Terje har representert det åpne landslaget ved flere anledninger tidligere, og var, sammen med Boye og Espen, en del av EM-laget som tok gull for 10 år siden. Han tok også gull i nordisk i 2003 og har flere medaljer fra store mesterskap. Allan spiller sitt første store mesterskap for det åpne landslaget, men har tidligere tatt medaljer i VM for juniorlaget.

Terje Aa - Du trenger bare en hånd for å telle antall personer i Norge med flere mesterpoeng enn Terje!

Paret begynte å spille sammen i 2012, og kunne knapt fått en bedre start på makkerskapet enn å vinne 1. divisjon, der de også ble beste paret i 1. divisjon på butleren. De har siden fulgt opp med å vinne NM for klubblag to ganger, noe som resulterte i at de i 2016 fikk delta i Champions' Cup, der de endte opp med sølv! De har den siste tiden lagt ned ekstra innsats for å bli tatt ut til EM, ved bl.a. deltagelse på nationals i USA, samt andre internasjonale turneringer, og arbeidet og resultatene deres har blitt belønnet med landslagsplass.

Allan Livgård - Generalsekretæren vår er klar for sitt første EM for Norges åpne landslag!

Det blir spennende og se hva de tre parene og det norske laget kan få til i EM. En som (selvsagt) er optimistisk på Norges vegne er landslagskaptein Christian Vennerød, som har tatt seg tid til å svare på noen få spørsmål:

 

1. Hva er ambisjonene/målsettingen for mesterskapet?

Først og fremst vil vi kvalifisere oss til neste Bermuda Bowl i Kina neste år. Vi har vært en hårsbredd fra det de siste to EM, og nå er også kvoten lag fra Europa økt fra seks til åtte. Vi mener vi hører hjemme i dette skiktet, men det fins kanskje ca femten lag som mener det, slik at dette ikke blir noen «walk in the park».

 

2. Hvordan har laget/de ulike parene forberedt seg til mesterskapet?

Laget ble tatt tidlig ut, særlig Boye og Espen, Nils og Ulf. Men Allan og Terje visste nok også at de lå veldig godt an. De tre parene har selv valgt sin forberedelse. Det er ikke noe landslagsledelsen konkret kan lære dem om bridge. Jeg kan ikke insistere på at de skal spille visse konvensjoner eller holde en stil som ikke passer deres gemytt. De må selv diskutere og øve og særlig : prøve å få til internasjonal matching. Det siste har særlig Boye, Espen, Allan og Terje fått til. Særlig Allan og Terje har lagt seg i selen for å bryne seg i store turneringer. Nå sist i Tallin, der de vant sammen med Glenn og Petter.

 

3. Hvilke tre lag tror du tar medalje?

Det er mange lag som stiller ganske likt. Jeg tror egentlig ikke på noe spesielt lag. Men jeg kan jo håpe på Norge, Monaco og Sverige. Og siden det er et håp mer enn en spådom, kan jeg legge til: Og i den rekkefølgen!

 

 

Christian Vennerød, her sammen med Johan Golden i nytt på nytt, håper på det beste!

 

Mine tips:

Jeg vil avslutningsvis i denne artikkelen komme med mine tips og spådommer for mesterskapet. Jeg tror dette kan bli et jevnt mesterskap, for det er mange lag som kan være med å kjempe om medaljer og VM-plass. Her er tre lag jeg tror kan ta medalje:

Italia - Italia dominerte i EM på 90- og 2000-tallet, og tok 8 gull på 9 mesterskap fra 1995 til 2010, kun avbrutt av Norges gull i 2008! De siste to mesterskapene har de ikke gjort det like skarpt, noe som blant annet skyldes at de ikke har stilt sitt sterkeste lag. I år stiller de derimot med Lavazza-laget, og kommer derfor til å være en av de store favorittene.

Frankrike - Frankrike er regjerende europamestre, og fulgte også opp med sølv i fjorårets VM, og vil derfor naturligvis ha et medaljestempel på seg.

Sverige - Sverige stiller et ekstremt ungt lag, der både brødrene Rimstedt og Simon Hult holder junioralder i et par år til! Simon Ekenberg går inn i sitt første år som senior, mens Upmark-Nystrøm står igjen som lagets mest erfarne par. La dere ikke lure av den unge alderen, for jeg har fått erfare flere ganger hvor gode disse unge svenskene er. Både Rimstedt-brødrene og Upmark-Nystrøm tok sølv for Sverige i EM i 2016, og kommer helt sikkert til å være sultne på nok en medalje!

 

De største utfordrerne tror jeg vil være Polen, Nederland, Monaco, Bulgaria, Tyskland, England og Norge, for å nevne noen sterke nasjoner. Monaco, med våre venner Helgemo-Helness, vil nok være litt svekket av at Lauria-Versace ikke er spilleklar til mesterskapet, men et lag med Helgemo-Helness vil alltid regnes å være blant de sterkeste.

Jeg tror altså at Norge kan komme til å havne rett bak medaljene, og tipper oss på en 6. plass! Det er mange gode lag som kommer til å kjempe med oss, men jeg tror det blir en liten forbedring fra de siste års mesterskap og at Norge kvalifiserer seg til VM. Skulle Norge sitte i flyten, kan det selvsagt bli medalje, vi har tross alt med halve vinnerlaget fra 2008, men mitt tips blir like bak.

 

Jeg har også tatt en liten titt på kampoppsettet, og det ser ut til at Norge får en grei start på mesterskapet. De to første dagene møter Norge Hellas, Estland, Tyrkia, Romania, Serbia, Sveits og Ungarn. Det er klart at på dette nivået finnes det ingen enkle kamper, og nivåforskjellen på flere av disse mellomnasjonene og de beste har blitt mindre, men dette er likevel lag Norge bør ha en grei sjanse på å score godt mot. Norge ledet forrige EM etter 6 kamper, og kanskje gjør de det denne gangen også? Så spørs det om det holder hele veien inn.

Hvis Norge skulle henge med i mesterskapet kan vi få en skikkelig spennende avslutning, for i Norges fire siste kamper skal vi ut mot Frankrike, England, Tyskland og Italia! Kanskje får vi en ren finale mellom Norge og Italia i siste kamp?!

 

ALBIR 5018

Jan og Rune vant Lørdag2  2.juni

Sigbjørn, Kjell-Tore, Bjørn og Vivian vant lagturnering Fredag 1.juni

Sigbjørn og Kjell-Tore vant Torsdag 31.mai

Kurt og Jan Erik vant Onsdag(makkerbytte) 30.mai

Tor Bjørn og Steinar vant Tirsdag 29.mai 

Erling og Reidar vant Albir Mandag 28.mai 

Robert og Helge vant Albir Søndag 27.mai 

Tor- Bjørn og Steinar vant Albir Lørdag26.mai  

 

Sommerbridge 2018

Sommerbridge startet i begynnelsen av mai måned, og spilles ut august måned. Kretsstyret oppfordrer til deltakelse ved sommerbridge 2018, og håper på godt oppmøte også i sommer

Blommenholm BK fikk revansje

Den årlige kampen mellom Asker BK og Blommenholm BK gikk av stabelen 30.5. Hver klubb stilte med 6 lag og alle Askerlag møtte alle Blommenholm lag. Resultatet ble en relativt stor revansje for de to foregående års tap. 

Blommenholm vant 391.80 mot 328.20
75.58 Bl.hlm 3 Gjerull-Gythfeldt-Haavardsholm-Gudmundseth
68.63 Bl.hlm 2 Vigander-Reisvang-Andersen-Lyche     
67.43 Asker 5  Rydh-Pettersen-Orsten-Otterbech
65.30 Bl.hlm 1 Lütken-Halvorsen-Hendriks-Falster    
64.11 Bl.hlm 6 Hofstad-Aasenden-Sandsmark-Jonsen
62.31 Bl.hlm 5 Rydning-Mangset-Vennerød-Fjørtoft    
59.93 Asker 1  Amundsen-Førde-Johan Bergmann-Størkersen
58.57 Asker 4  Olafsen-Olafsen-Harreschou-Willoch
56.40 Asker 2  Syversen-Kristiansen-Granheim-Follestad
55.87 Bl.hlm 4 Houge-Tellefsen-Høverstad-Kirste          
48.59 Asker 6  Lund-Winsnes-Romanello-Brinchmann
37.28 Asker 3  Urholt-Skretting-Nygaard-Brekke
 

For å se resultatet i de enkelte kampene trykk på "Les mer..."

 

 

Den uheldige engerdølen rider igjen

Den uheldige engerdølen red høyt ved bridgebordet helt frem til tidlig 2000-tall, men var brått borte fra filten de neste 15 åra. De som kjente ham fra tidligere tider kjente en hardmeldt og kreativ spiller med sans for enkle løsninger til vanskelige problemstillinger. Han var av typen som ikke sto tilbake for å bruke dynamitt når fisken ellers ikke bet på, men var alltid så uheldig, og sto der gjerne igjen med dynamitten i hånda når fiskestanga ble kasta i fin bue ut i vannet.

Våren 2018 var han da endelig tilbake for fullt, og hadde meldt seg til spilling under Femund Bridgefestival sammen med sin makker. Som alltid var han uheldig med sine makkere, og hele helga viste det seg at hans makker ikke klarte å tilpasse seg den vitenskapelige og teoretiske metodikk som den uheldige engerdølen la til grunn. Dermed var det gitt, i slemsonen måtte han sjøl ta skjea i egen hånd og skape de svinger som krevdes for å hevde seg i teten.

I lagspillingas tredje runde bladde han frem følgende positive vifte, og gleden var stor når hans makker åpnet opp med åpning i første hånd: